BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Hogyan lesz hozam, ha nincs kamat?


piacesprofit.hu
2014. november 22.

Hosszabb távon a jelenlegi befektetési környezetre kell számítani, tehát alacsony infláció, ebből fakadóan alacsony kamatok várhatók, így a hozam érdekében át kell gondolni a befektetéseket.

Ne gondolja senki, hogy a jelenlegi alacsony hazai infláció csupán a rezsicsökkentés eredménye: a hazai folyamatok tökéletesen illeszkednek a nemzetközi trendbe – vezette fel előadását az Aegon Prémium befektetői estjén Duronelly Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt. elemző és senior portfólió menedzsere. Az egész világon alacsony az infláció (sőt, sok helyen deflációs veszély van), így a kamatszintek is. Mivel nincs inflációs nyomás, a kamatemelésre sem lehet számítani, legfeljebb technikai kiigazítások várhatók.

Az alacsony kamatszint azt is jelenti, hogy a biztos befektetések hozama eltűnt, át kell gondolni a befektetéseket. Ebben többféle stratégia lehet: aki a korábbi időszak biztonságát szeretné, annak le kell mondani a hozam nagy részéről, aki pedig a nyereséget választja, annak kockázatosabb befektetések felé kell fordulnia.

Ilyen környezetben mindenképpen jó választás a részvénybefektetés – mondta a szakember. A részvények például a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem drágák, még a hagyományosan túlértékeltnek tartott USA piaca sem az – szögezte le. Ott ráadásul értékelhető konjunktúra van, miközben a világ többi része csak döcög, és a vállalati eredményvárakozások is pozitívban vannak, ellentétben Európával.

A termelékenység növekedése is a részvények felé fordítja a befektetőket. Az egész világra jellemző, hogy az elmúlt tíz évben úgy nőtt a gazdaság, hogy a foglalkoztatottság nem bővült. Az USA-ban például a 30 százalékos bővülés egészen elenyésző munkaerő felhasználási többlettel járt. Az ebből származó többletbevétel pedig kizárólag a vállalti profitot növeli, ami szintén jót tesz részvények árfolyamának. (Más kérdés, hogy az egyenlőtlenségek növekedése miatt viszont a társadalmi békének nem.)

Most ráadásul úgy tűnik, egy hosszabb fellendülési periódus előtt állunk. Az S&P500 részvényindexet vizsgálva az elmúlt 100 évben megfigyelhető három olyan hosszabb, 15-20 éves időszak, amely során nagy ingadozás mellett az árfolyamok átlagára nem változott. Most úgy tűnik, egy ilyen időszak végén vagyunk, talán az emelkedés ideje jön – fogalmazott óvatosan Duronelly Péter. Hozzátette azért, hogy a volatilitás mindig erősen jelen lesz a piacokon.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.