BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Felpofozott bika, düledező fejlődő dominók – közeleg az igazság pillanata?

Trendfordulóhoz érkezett az elmúlt időszak árfolyam-emelkedési hulláma, egyre nyomasztóbb a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság, Donald Trump kereskedelmi háborújának valamelyik lépése pedig könnyen lehet az utolsó csepp a pohárban.

„Az idén eljöhet az igazság pillanata, trendfordulóhoz érkeztünk egy emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszak után. A bikapiacok az év elején első nagy jelzésértékű pofonjukat kapták 2009 óta” – utalt Nagy Dániel, a Hold Alapkezelő intézményi értékesítésért felelős munkatársa. Az Aegon Prémium augusztusi Ügyfélklubján felszólaló szakember arra – az egyébként a vártnál jobb – amerikai munkaerőpiaci adatra utalt, amely a gazdasági növekedést lassító kamatemelés rémével ijesztette meg a befektetőket.

És hiába futott január végére gyakorlatilag az összes tőzsdeindex csúcsra (az egyetlen kivétel az Egyesült Államok), a pánik félelem hatalmas vérfürdőt okozott február elején: egy hét alatt szinte az összes mutató körülbelül 10 százalékot esett, az árfolyamok nagyon kilengtek.

A fejlődő országok pedig dominóként billentek meg annak dacára, hogy a szakemberek még tavaly év végén is befektetésre érdemesnek ítélték a fejlődő piacok egészét (Latin-Amerikát, Közép-Kelet-Európát és Ázsiát). Mostanra egyértelművé vált: óvatossággal kell kezelni az elmúlt időszakban tapasztalt részvénypiaci ralit, Nagy Dániel szerint pedig az idén az is kiderülhet, melyek a legellenállóbb piacok, és a legellenállóbbak meddig képesek legtovább azok maradni.

A fejlődő térségekben már medvepiac alakult ki. Hasztalanul próbálják a kormányok Törökországban, Venezuelában vagy Brazíliában a befektetők tőkekivonását spekulánsok támadásaként feltüntetni, valójában csak arra derül fény, hol mutatkoznak strukturális problémák: magas infláció, a folyó fizetési mérleg komoly hiánya, jelentős adósságok külföldi devizában.

A Hold Alapkezelő szakembere szerint ez a környezet erősen felértékeli az olyan geopolitikai tényezőket, mint az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború, és ezek hogyan hatnak majd a világ többi részére. Nem csupán arról van szó ugyanis, hogy a távol-keleti ország számára 350 milliárd dollárral nagyobb a tét (ennyivel nagyobb az USA-ba irányuló exportja, mint a behozatal). Ennél nagyobb jelentőségű, hogy Kína adja a fejlődő piacok 50 százalékát, és számos, a világ más táján működő vállalatcsoport, gazdaság kötődik hozzá szoros szálakkal.

„Futballhasonlattal élve a második félidő végén lehetünk, amikor a bíró még 5-10 percet ráhúzhat a meccsre” – fogalmazott Nagy Dániel, aki szerint a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság tőkekivonáshoz és az államkötvény hozamok emelkedéséhez vezetett Lengyelországban és Magyarországon is. Bár a szakember (semmiképpen) nem számít a tíz évvel ezelőtti armageddonra, úgy véli, a bikapiacoknak egy időre befellegzett. Szerinte a kereskedelmi háború valamelyik lépése lehet az utolsó csepp a pohárban. Amennyiben a múltból szeretnénk analógiát meríteni, úgy nem kizárt, hogy jelenleg az 1998-2001-es időszakhoz hasonló helyzet állhat elő, beleértve a dollár erősödését és a fejlődő piaci gyengélkedés átgyűrűzését a fejlettekre – emlékeztetett Nagy Dániel. 2018 az igazság pillanata lehet a tőkepiacok és a vagyonkezelők teljesítménye alapján is.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.