BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Állampapír-tulajdonosok figyelem! Trendforduló következhet


2014. május 16

Van, aki szerint ideje átgondolni a hazai portfóliók jövőjét, hiszen a hozamcsökkenés a vége felé közeledik – az Aberdeen Asset Management szakemberei az európai vállalati kötvények, illetve a feltörekvő piaci instrumentumok irányába történő elindulást ajánlják.

A világ tőkepiacain óvatos bizakodás érződik: a beszerzési menedzser index értékek optimista értékekeket mutatnak, a nagyobb piacok viszonylag kedvezően teljesítenek, az amerikai indexek folyamatos növekedését is csak a szokatlanul hideg tél törte meg – vélhetően ideiglenesen, s Európa is viszonylag stabil növekedést mutat – hangzott el az Aegon Ügyfélklub előadásán.

Fél év múlva fordulhat a kocka

Tajti Imre, az Aberdeen Asset Management befektetési igazgatója szerint van remény arra, hogy az amerikai gazdaság továbbra is húzza majd a világgazdaságot – rekord alacsonyak a hitelkamatok, a hitelleépülés pedig lelassult, vagyis nem fogja vissza a gazdaságot. A munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken, ezzel szemben a bérnövekedés viszonylag visszafogott. Ugyanakkor Tajti szerint 6 hónapon belül a helyzet változik, hiszen a bérnyomás okán inflációs nyomás keletkezik – a szakember szerint viszont a Fed-nek szűk egy éven belül ennek hatásaival még nem szembesülnie.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény októberig kivezeti a mennyiségi programját, míg a japán jegybank esetében egyelőre nincs becslés, hogy mikorra hagy fel a lazítással. Az igazán nagy kérdés, hogy Európa is rálép-e torzítás útjára. Ami bizonyos: a fejlett országok inflációs környezete továbbra is támogató. Folyamatos kamatemelést mind a Fed, mind a BoE esetében 2015-től prognosztizál az Aberdeen.

A fejlődő piacok beindulnak – csak az ukrán kockázat ne lenne

A fejlődő piacok tavaly komoly veszteséget szenvedtek el mind a deviza, mind a kötvénypiacokon az elmúlt hónapokban. A március-áprilisi adatok szerint ugyanakkor ezek a piacok 5 százalékkal felülteljesítettek – noha a hírek a kockázatok emelkedéséről és a makromutatók további romlásáról szóltak. Tajti szerint a magyarázat az lehet, hogy a piac annyira negatív ezekkel az országokkal szemben, hogy innen – ha másért nem, de hangulati alapon – csak felfelé történő elmozdulás várható.

Ez a hatás jól megfigyelhető a devizaárfolyamokon: a fejlődő piaci devizák a dollárral szemben nagyjából 15 százalékkal gyengültek, ám az elmúlt hónapokban már erősödésnek indultak. Bár a fejlődő piacok óvatos befektetésekre ajánlottak, ám az ukrán helyzet miatt az Aberdeen az ukrán és az orosz eszközöktől óvja az intézményi befektetőket – Tajti Imre szerint a piac még mindig nem eléggé árazza az ukrán kockázatot.

Kínában a lakosság fizet majd rá leginkább

Kína esetében az idei év a leírásokról, csődökről szól, a legfontosabb kérdés, hogy a kínai kormány mely intézmények, cégek ágak mögé áll, hiszen tartalékok bőven vannak. Miután azonban a kínai piac zárt, így már most megjósolható, hogy a csődök komoly vesztese az érintett instrumentumokból vásároló kínai lakosság lesz. A konszolidáció ugyanakkor nem kerülhető el Tajti Imre szerint.

Gondold át, jó-e a portfóliód!

Az eredmények tükrében a részvényárak semlegesnek mondhatóak, ám miután a kötvényárak jelenleg historikus mélységben vannak, ezért a hosszú távú befektetést keresők számára ma ezek az egyébként nem vonzó mutatók is kedvezőnek mondhatóak, már csak azért is, mert az állampapír-piaci hozamok a jegybanki programok miatt továbbra is rendkívül alacsonyak lesznek – vélekedik az Aberdeen befektetési igazgatója.

A befektetőknek rövid távon át kell alakítaniuk befektetési portfóliójukat. Miközben a hazai befektetők részvény oldalon már elindultak a külföldi, akár fejlődő piaci papírok után, kötvényoldalon ugyanakkor még viszonylag stabilan kitartanak a magyar instrumentumok mellett. Ugyanakkor az elmúlt időszakban bekövetkezett hozamcsökkenés a végéhez közeledik, így az Aberdeen szerint a magyar (állam)kötvényekben bízó befektetők számára nemsokára trendforduló következhet be.

Egy kis extra: átváltoztatható kötvények

Cserháti András, az alapkezelő régiós üzletfejlesztési igazgatója szerint ennek kapcsán felértékelődhetnek az európai vállalati kötvények és a feltörekvő piaci instrumentumok – ám ezek közül vélhetően azok lesznek a legelőnyösebb helyzetben, amelyek forint alapú befektetésként is elérhetőek a hazai piacon. Az alapkezelő szakemberei a hazánkban meglehetősen ritka, ugyanakkor a kötvények biztonságát és a részvények magasabb hozam-lehetőségeit ötvözni kiválóan képes átváltoztatható kötvények piacára is felhívták az Aegon Prémium ügyfeleinek figyelmét.

Már nyugdíjbiztosítást is adnak a prémium ügyfeleknek

Májustól az Aegon Prémium Üzletág ügyfelei a biztosítási védelem mellett megtakarításaikat 13 hazai és nemzetközi alapkezelő 35 válogatott alapjában helyezhetik el. Az Aegon Prémium ügyfelek májustól már nyugdíjbiztosításuk mögé is választhatják a társaság által kínált alapokat – hívta fel a figyelmet Havas Gábor, a Prémium Üzletág vezetője. Az ügyfelek két termék, az Aegon Premium és Prestige Nyugdíjprogram közül választhatnak.

Forrás: privatbankar.hu

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.