BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

A lakosság fogja megfizetni az alapkezelők új adóját is?


2014. október 30.

Merre tovább, privátbanki piac? – röviden így foglalható össze, amiről a Portfolio csütörtöki Öngondoskodás 2014 konferenciájának egyik délutáni panelbeszélgetése szólt. A piac egyre jobban mozgolódik, hiszen van már eladó bank is, de a privátbanki ügyfelek tudatosabbak, mint a normál banki ügyfelek, ezért nagy kérdés, ki lesz a változások nyertese. A privát portfóliókezelés áfa-kötelezettségének új bevezetése először is a forgalmazók számára kellemetlen (forgalmazási díjbevételeiket negyedével csökkenti), később indulhat meg az egyezkedés köztük és az alapkezelők között. A sor végén pedig most is az ügyfelek állnak.

Sosem voltam pesszimista, de most nem vagyok különösebben optimista a privátbanki piaccal kapcsolatban. Még mindig nincs 500 privát ügyfelünk, de több mint 100 milliárd forintot kezelünk nekik – mondta a panelbeszélgetésben Bilibók Botond, a Concord Alapkezelő vezérigazgatója. Szerinte a következő évek arról szólhatnak, hogy a vagyonosok adóterhei a következő években a fejlett világban és annak perifériáján is növekedni fognak. A privátbanki piaci M&A-tranzakciók a nagyok játéka – utalt például az OTP érdeklődésére az eladósorban lévő citibankos ügyfélkör iránt. Szerinte most sokan gondolkoznak azon, miként tudják megszerezni a Citibank ügyfeleit. Bilibók szerint az alapkezelők új adóját végül az ügyfelek fogják megfizetni.

Havas Gábor, az Aegon Prémium üzletági vezetője szerint az ügyfelek kockázatvállalási kedve nő, egyre inkább elmozdulnak a kockázatosabb eszközök, pl. részvénypiacok felé. Ugyanakkor megfontoltak, és több információt gyűjtenek, mint korábban, ezért is jóval nagyobb a prémiumbanki tanácsadók szerepe, mint korábban. Az Aegon új szereplő a prémium piacon, organikus növekedése abból származik, hogy a cégek között diverzifiálni szándékozó ügyfeleknek alternatívát nyújtanak. A Citibank kapcsán Havas azt mondta: a magyar ügyfelek megfontoltnak tűnnek, most is kivárást mutatnak, így úgy hallani, nem menekülnek azonnal a Cititől. Az életbiztosítási piacon komoly átrendeződés várható Havas szerint a céges whole life életbiztosítások adózásának változása miatt.

Haás Péter, az OTP Privát Vagyonkezelési Főosztályának igazgatója szerint a privátbanki piacnak nemcsak akkor mehet jól, ha van masszív gazdasági növekedés, hanem nagyon fontos a társadalmi jövedelmek eloszlása is. Ami a tortát illeti, a következő években Haás 7-8%-os növekedésre számít a privátanki piacon. Szerinte egy adag sztereotípia van abban, amikor azt mondják, a betétekből kirobbanthatatlan a lakosság. Náluk például már csak 25% a betétek aránya a portfólióban, míg régen 60-70% között volt. Az új, alacsonyabb szint egyébként megfelel a nyugat-európai átlagnak. A vagyonos réteg közel 90%-át már lefedték a privátbankok, a koncentráció pedig nemzetközi trend – vélte Haás. A kínálkozó akvizíciós lehetőségeket folyamatosan vizsgálja az OTP, és a felvásárlásról elsősorban az árazás dönt – mondta.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a dinamikus növekedéshez kevés csak a torta növekedése – szerinte a nagy szolgáltatókkal szemben a kisebb, független szereplők egyre nagyobb pozíciót fognak szerezni, a piaci szereplők száma pedig csökkenni fog a privátbanki piacon. A szakember nem hisz a privátbanki ügyfélállományok adásvételében, ezek tudatos ügyfelek, és nem kerül túl nagy erőfeszítésbe nekik, hogy újraallokálják a szereplők között a portfóliójukat. A BNP Paribas Erstének történt eladása során is volt például jelentős lemorzsolódás. Bilibók Botonddal egyetértve azt mondta, nehezen beépíthető a Citibank ügyfélállománya más bankokéba. Az MKB kapcsán pedig az „állami privátbank” koncepciót érdekesnek nevezte. A privát portfóliókezelés áfakötelezettségének bevezetése az áfának megfelelően módosíthatja a díjakat és a kondíciós listákat a törvény adata kereteken belül. Az alapkezelőket terhelő új adónak valójában nincs sok köze az alapkezelőkhöz, a forgalmazókat érinti, elsősorban nekik kellemetlen: az ő bevételeik a jelenlegi helyzet alapján negyedév csökken. Ezt követően indulhat meg a tárgyalás a forgalmazók és az alapkezelők között, miként tudnak részt vállalni benne ez utóbbiak.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.