BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Újévi várakozások

Az idei év sem múlt el kihívások nélkül a tőkepiacokon, elég ha csak a ciprusi pénzügyi krízis lezárására, az USA leállására és a mindent meghatározó Fed tapering-re gondolunk. Ahogy az lenni szokott, a kihívások jó lehetőséget is biztosítanak a tőkepiacokon és idén sem volt ez másképp. A 2013-as esztendő sztárjai a fejlett piaci részvények voltak, amelyek átlagosan forintban kifejezve 20-25%-kal drágultak. Hogy az előttünk álló évben mi várható, arról álljon itt egy rövid szösszenet a blog szerkesztőitől, egyenként, a saját véleményüket leírva.

Bakos Ádám: Alapvetően optimista vagyok a globális növekedési kilátásokkal kapcsolatban, de ezek változékonysága mentén jövőre szerintem a nagy jegybankok viselkedésének divergenciája teremt majd jó lehetőségeket.

Furcsa, amikor egy kötvényportfólió-kezelő nem a saját eszközosztályában javasol pozíciót, de a tapering fényében óvatosabb lennék most a kötvényekkel, még ha nem is várom az idén látott sell-off megismétlődését 2014-ben.

Egy ilyen top-down gondolattal kezdeném az évet és inkább egy relatív value trade-del, tekintve, hogy a részvénypiacok azért sokat drágultak idén. A monetáris szigorítás Európában a briteket éri majd el legelőször, az emelkedő kamatok és az erősödő font visszafoghatja a részvénypiaci emelkedést, míg Európában az EKB bármilyen baljós jelre tovább lazít a monetáris politikán, ami támogatja az Eurózona, és különösen a periféria országok indexeit. Long Eurostoxx/Short FTSE.

Loncsák András: Long MXEF (MSCI Emergin Markets / short MXWO (MSCI World), tehát a feltörekvő részvénypiacok véleményem szerint felül fogják teljesíteni a fejlett részvénypiacokat

Indokok:
1) jelentős árazási diszkont a fejlődő részvénypiacok javára, amely jelenleg 26%, szemben az elmúlt 5 év 12%-os átlagával;
2) a pozícionáltság alapján a befektetők továbbra is alulsúlyozottak a feltörekvő részvényekben, így a jelenlegi pesszimizmus megváltozása komolyabb vételi erőt alakíthat ki ;
3) a gazdasági növekedés a fejlett országokhoz képest ugyan később, de a fejlődő gazdaságokban is növekedésnek indult, de egyúttal ez jelenti a FED tapering, és a gyengülő devizák mellett a legnagyobb kockázatot jelenleg, így év közben az árazási diszkont további tágulása sem elképzelhetetlen.

Németh Gábor: Az idei évben a globális kötvénypiacok döntő többségében lekövették az amerikai hozamgörbe változását, míg az országspecifikus tényezők háttérbe kerültek. Véleményem szerint a tapering megkezdődésével nem kerülhető el az amerikai és így a globális kötvényhozamok emelkedése (bár ezt csillapíthatja egy esetleges bátor lépés az ECB felől), viszont ez szelektívebb befektetői magatartással párosulhat: vagyis a jobb fundamentumokkal rendelkező országok lényegesen jobban teljesíthetnek, mint a nagyobb adóssággal, jobban költekező, szignifikáns folyó fizetési mérleg-hiánnyal rendelkező, strukturálisan sérülékenyebb társaik. Mindez kihatással lesz a hazai hozamokra is, ami az erőteljes monetáris lazítási szándékkal párosulva komoly ingadozásokat okozhat a forint árfolyamában is.

Omaisz Réka: Az ázsiai piacokat illetően, 2014-ben érdemes lesz odafigyelni Dél-Koreára. Az ország külső egyensúlya stabil, illetve a munkaerő piaci adatok is egyre kedvezőbb képet festenek. Mivel Korea külső gazdasági kitettsége az utóbbi években egyre jobban növekedett, ezért a globális kereskedelem fellendülése lökést adhat a növekedésnek. A koreai piac árazása attraktív, a P/E ráta a historikus átlag alatt tartózkodik.

Pálfi György: A lengyel bankok shortolása az EMEA bankszektorral (a török piacra különösen érdemes figyelni) szemben. A lengyel bankszektor papírjai sohasem tartoztak az alacsony árazású részvények közé, az idei évben azonban a szektor prémiuma a régió más bankjaihoz képest extrém mód kitágult. Míg a legtöbben – köztük mi is – a nyugdíjpénztári prémium csökkenésére számítottak, a pénztárak, valamint alapok felöl érkező kereslet miatt sok bank árazása a 2007-es szintek fölé került. Bár a szektor az erről szóló bejegyzés óta közel 6%-ot esett, még mindig bőven van tér az árazási prémium záródására.

Szabó Gábor: Általában véve a részvénypiacoktól kevésbé kiemelkedő teljesítményre és nagyobb volatilitásra számítok jövőre, mint 2013-ban. Az előretekintő fejlett piaci árazások hosszú idő óta először kerültek az 5 éves átlagértékek fölé, a további emelkedést már nem a historikus alulárazottságnak, hanem elsődlegesen a vállalati profitbővüléseknek kell indokolniuk. A hazai részvényekben lehet még fantázia, elsősorban a MOL és a Telekom alulértékelt a megváltozó hozamkörnyezetben. Arra számítok, hogy az olajtársaság papírjait kevésbé nyomasztja az INA-ügy, a kitermelésről alkotott befektetői kép pedig összességében javulhat. A Telekom az alacsony szorzószámos árazás, illetve a középtávú cash flow hozam miatt attraktív, még akkor is, ha ez nem jelent jövőre osztalékfizetést.

Szűcs Zoltán: A tapering kifutásával egy fokozatosan emelkedő hozamkörnyezetre kell berendezkedni a kötvények piacán. A romló kilátások ellenére a feltörekvő piacokon a kelet-közép-európai régió szuverén és kvázi-szuverén kötvényei relatív értelemben stabil befektetést nyújthatnak köszönhetően a 2008 óta tartó jelentős strukturális kiigazításnak. A régión kívül pedig egyes orosz vállalatok kötvényei is kedvező hozam elérésével kecsegtethetnek.

Szerző: Pálfi György

Forrás:

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.