BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Részvénypiacok: van-e még tér az emelkedéshez?

A különböző elemzőházak a jövő évet tekintve szinte kivétel nélkül a fejlett részvénypiacok további emelkedését várják. Bár sokan megemlítik, hogy a részvények már nem olyan alulárazottak, mint mondjuk tavaly év végén, ám a javuló növekedési kilátások, valamint az alacsony infláció miatt jelenleg a részvénypiacokban látják a legnagyobb fantáziát. Érdemes azonban megnézni, hogy az elmúlt években mi jelentette az emelkedés forrását, és mit jelentheti a jövő évben.

Hosszú távon a részvénypiaci hozam alapvetően három forrásból származhat: az osztalékhozamból, az eredménynövekedésből, valamint az árazási szintek változásából. Az osztalék talán a részvényesi hozam legkézenfekvőbb fajtája, a részvényes számára általában pénzben kifizetett pénzáramlás. Ezen kívül a befektetők részesedhetnek a vállalat növekedéséből. Ha minden más változatlan, a részvénypiacok elméletileg minden évben annyival emelkednek, amennyi az adott évi eredménynövekedés. E kettő nagyjából a részvénypiacok fundamentális hozama. Van azonban egy harmadik komponens, ami inkább a jövőbeni várakozások függvénye, ez pedig a részvénypiacok árazási szintje. Ha a piac optimista a jövőbeni várakozásokat illetően, akkor már az árazási szintek javulásából (P/E ráta tágulásából) is profitálnak a piaci befektetők. A részvények árát ugyanis értelmezhetjük úgy, mint a jövőbeni eredmények jelenértéke, így a javuló várakozások növelik a részvények árazási szintjét. Ha az elmúlt éveket nézzük, a piaci hozamok forrása a következőképpen alakult az amerikai S&P500 index esetén:

Jól látható, hogy az elmúlt két év részvénypiaci emelkedésének fő forrása az árazási szintek javulása volt, 2012-ben az emelkedés 75%-át, míg idén 54%-át jelentette. Az előtte lévő két évben az árazási szintek csökkentek, a piac nem tudott lépést tartani az alacsony bázis miatti gigantikus eredménynövekedéssel. Az osztalékhozam – bár a legstabilabb hozamforrás – csak igen kis mértékben járult hozzá a részvénypiaci hozamhoz. És hogy mit jelenthet ez következő évet nézve?

Az osztalékhozam továbbra is stabil, ám legkevésbé jelentős a részvényesi teljes hozamon belül: az elemzők 2% körüli osztalékhozamot várnak a következő évre. Az eredménynövekedés a következő évben 10% körül várható az amerikai piacon. A P/E ráta, ami inkább jövőbeli várakozásokat tükrözi visszatért a válság előtti átlagos szintre:

A részvénypiaci árazás alapján az amerikai gazdaság túljutott a válságon, és a következő években visszatérhet a stabil növekedés időszaka. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a piaci átárazódás véget ért, vagyis az elmúlt évek részvénypiaci emelkedésének legfőbb forrása nem tartogat újabb potenciált a részvénypiacokat nézve. Így tehát elméletileg marad az osztalékhozam, valamint az eredménynövekedés, mint hozamforrás. Bár e kettő is 12%-os hozamot jelenthet a következő évre, ám a jelenlegi negatív eredménydinamikát tekintve inkább lefelé mutató kockázatokat látunk. A recessziós félelmek kirázódása következtében végbement részvénypiaci újraárazódásának vége, a következő évben így véleményünk szerint az idei évnél jóval volatilisebb, a növekedési kilátásokkal együtt mozgó részvénypiacra számíthatunk.

Szerző: Pálfi György

Forrás:

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.