BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Mik azok a témák, amelyek most leginkább megmozgatják a profi befektetők fantáziáját?

A legnagyobb elemzőházak (jelenleg a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Bank of America Merrill Lynch anyagaira támaszkodtam) és a Bloomberg segítségével összegyűjtöttem azokat a témákat, amelyek egyrészről a legnépszerűbbek jelenleg az intézményi befektetők körében, másrészről a legnagyobb hatást gyakorolhatják a közeljövő piaci fejleményeire.

1. Mikor jöhet el a FED eszközvásárlási programjának lassítása?

A piaci szereplők egyre későbbre várják a „tapering” megkezdését, jelenleg a piaci konszenzus nagyjából az alábbi valószínűségeloszlás felé hajlik (Morgan Stanley):

i. október: 5%

ii. december: 10%

iii. január: 30%

iv. március: 50%

v. később: 5%

2. Hogyan látja a világot a FED? Mik azok a tényezők, amelyek leginkább befolyásolhatják a döntéshozókat?

  • Rengeteget lehetett olvasni arról, hogy az amerikai kormányzati leállás torzította a makroadatokat, így rövid távon nem áll majd rendelkezésre megbízható információ a gazdaság valós állapotáról – nem beszélve a leállás okozta károkról – így ennek hiányában tovább húzódhat az olcsó pénz korszaka.
  • A „tapering” várakozások egyre távolabbra kerülése mégis leginkább Washingtonnak köszönhető. Az amerikai fiskális politikát illető bizonytalanság nem szűnt meg, csak eltolódott. Az új költségvetést 2014. január 15-ig kell elfogadni, míg az adósságplafon megoldására február 7-ig van lehetőség.
  • A szeptemberi döntést Bernanke részben a pénzügyi kondíciók túl heves szigorodásával magyarázta. Az állampapír-hozamok mellett kiemelt figyelmet kapott az amerikai jelzálogkamatok drasztikus emelkedése (a 30 éves fix kölcsönök kamata mintegy 120 bázisponttal került feljebb), aminek komoly hatása lehet a reálgazdaságra. Tény, hogy az amerikai lakáspiac rendkívül érzékeny a jelzálogkamatok változására, így ha azok tartósan magas szinten ragadnak, jelentős mértékben csökkenhet a növekedés, sérülhet a foglalkoztatás bővülése, ami szükségessé teheti az eszközvásárlási program elnyújtását.
  • Komolyan megmozgatja a piaci szereplők fantáziáját az is, hogy Janet Yellen milyen változásokat hozhat a FED élén. A piaci konszenzus egyértelműen abba az irányba mutat, hogy Yellen vezetésével tovább maradhat a QE, hiszen ő még nagyobb hangsúlyt fektet egyes reálgazdasági változók alakulására, így például a jelzálogpiac kiemelt jelentőségű a számára.

3. Hogyan alakul a harmadik negyedéves vállalati jelentési szezon?

Amerikában már a komponensek több, mint fele jelentett, ugyanakkor a kép egyelőre felemás: nettó eredmény soron kedvező számok láttak napvilágot, ugyanakkor az értékesítés bővülése – ami jobban tükrözi a cégekben rejlő növekedési lehetőségeket – korántsem átütő.

4. Szintén a legolvasottabb témák közé tartoznak a feltörekvő piacokkal kapcsolatos várakozások.

Az elemzések egy része tisztán makrogazdasági hátterű: milyen strukturális reformokra van szükség a következő időszak kihívásainak leküzdésére, hogyan változhat a feltörekvő piaci jegybankok monetáris politikája a FED döntéseinek tükrében (egy jelentős csoportban már megindult a kamatemelési ciklus, míg van – többek között hazánkban és Romániában – ahol még tart a monetáris lazítás), mik azok a fundamentális változók ( az egyik legfontosabb jelenleg a fizetési mérleg), amelyek elválasztják egymástól a sérülékenyebb és ellenállóbb gazdaságokat? (Pár hónapja még minden második cikk a kínai gazdaság lassulásáról szólt, ami jóval fontosabb, mint azt sokan gondolnák, hiszen a globális növekedés nagyon nagy részét Kína adta az elmúlt időszakban. Bár jelenleg nem a világ legnépesebb országán van a fókusz, de előbb-utóbb újra elő fogják venni a kínai sztorit is.) A cikkek másik része a feltörekvő piacokat elhagyó portfóliótőkével, pozícionáltsággal, a releváns kötvényalapok készpénzállományával foglalkozik, felvetvén a legfontosabb kérdést: hogyan érinti majd az egyes gazdaságokat, ha egyszer véget ér az amerikai pénzpumpa?

5. Európa vs. Amerika

Komoly sztori épült az amerikai költségvetési problémák eszkalálódása idején az európai részvényekre: az amerikai régiót a legtöbb elemzőház alulsúlyozásra, vele szemben pedig az – értékeltség alapján továbbra is kedvezőbbnek mutatkozó – európai indexeket ajánlották vételre. Az amerikai eseménykockázat jelenleg elmúlt, viszont a legolvasottabb témák között továbbra is helyet kap az európai régió, különösen a bankszektor.

Szerző: Németh Gábor

Forrás:

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.