BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Fejlődő piacok: van mit behozni…


Pálfi György
2013.04.05.
Forrás

Míg a tavalyi évben a fejlett és fejlődő piacok kéz a kézben meneteltek felfelé, addig az idei évben fejlődő piacok nem voltak képesek lépést tartani a fejlett piaci társaikkal: a felett piacokat reprezentáló MSCI World index dollárban mintegy 7 százalékot emelkedett idén, a fejlődő piacokat leíró MSCI Emerging Market index ellenben több mint 3%-ot esett.

graf1

Ráadásul nem csupán a részvénypiacok, hanem gyakorlatilag minden eszközosztályban alulteljesítők voltak a fejlődő piaci instrumentumok. A ritka divergencia mögött nem egy-egy konkrét, jól megfogható piaci esemény áll, inkább több tényező együttes jelenlétének következménye:

– a tavalyi évben a fejlődő piaci részvényalapokba több mint 55 milliárd dollár áramlott, míg a fejlett piaci részvényalapoknál enyhe kiáramlás volt tapasztalható. Az idei évben fordult az irány, míg a fejlődő piacokból kiáramlás, a fejlett piaci alapokba jelentős beáramlás volt tapasztalható. A befektetők tehát jelentős fejlődő piaci túlsúllyal rendelkeznek, amit elkezdek leépíteni az idei évben.
– Az idei amerikai makro indikátorok alapján az amerikai gazdaság a fiskális kiigazítások ellenére is rendkívül erős, míg a nagyobb fejlődő piacok konjunktúra indikátorai a tavalyi évben várt növekedésnél némileg mérsékeltebb bővülést jeleznek előre.
– Míg a meghatározó fejlett piacokon (US, Japán, EU, UK) a monetáris lazítás továbbra is támogatólag hat a kockázatos eszközökre, addig a fejlődő piacok esetén a magasabb infláció jó néhány országban bekorlátozza a további lazítás lehetőségét (Kína, Brazília).
– A dollár index közel 4%-ot emelkedett idén, a gyengülő dollár negatívan hatott a nyersanyagpiacokra, ami nem kedvez a nyersanyagkapcsolt fejlődő piacoknak.
– A tengerentúli befektetők szemszögéből a gyengülő fejlődő piaci devizák miatt már önmagában kevésbé attraktívak a fejlődő piacok, ami tovább erősíti a kiáramlást.
Annak ellenére, hogy ezek a hatások továbbra is a fejlett piacok felé terelhetik a globális tőkeáramlást, a két régió közt olyan mértékű árazási különbség alakult, ami ismét attraktív belépési szintet jelenthet a befektetőknek.

graf2

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.