BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Bernanke nem vette le a lábát a gázpedálról

Pozitív meglepetésként érte a piaci szereplőket a tegnapi FED sajtótéjákoztató: amellett, hogy nem csökkent a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program mértéke, gyakorlatilag minden elemében galamblelkű nyilatkozatot adott Bernanke.

Tegnap este minden szem az amerikai jegybank Szövetségi Nyíltpiaci Bizottsági ülésére szegeződött, nem véletlenül, hiszen komoly változások szemtanúi lehettünk. A legtöbb elemzőház várakozásával szemben nem csökkent az eszközvásárlási program üteme, ráadásul a közlemény rendkívül laza monetáris politika irányába mutat.

Bernanke a döntést azzal indokolta, hogy további adat beérkezésére van még szükség az amerikai gazdaság helyzetének pontos megítéléséhez, ráadásul a – kiindulópontnak tekintett – munkaerőpiac esetében, csak bizonyos mutatók javultak kellő mértékben, így a mennyiségi lazításra jelenleg még szükség van. A döntésben komoly szerepet játszhatott az is, hogy az elmúlt időszakban a kötvénypiaci átárazódás hatására jelentős mértékben növekedtek az amerikai jelzálogkamatok, ami hátráltatja a lendületes gazdasági növekedést. Szintén nem elhanyagolandó, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt félelmek a szigorodó monetáris kondíciók irányába mutattak a globális tőkepiacokon, ami szintén negatívan hat vissza a gazdasági növekedésre, valószínűleg ennek ment elébe a FED.

Tovább fokozta a piaci optimizmust, hogy csökkentették a tengerentúli gazdaság növekedési előrejelzéseit és az alacsony infláció okaként korábban azonosított átmeneti tényezők is kikerültek a jelentésből, mindez pedig a mennyiségi lazítás hosszab ideig való elhúzódásának irányába mutat.

A jelenleg alkalmazott monetáris politikai eszköztár minden eleme az olcsó pénz korszakának kiterjesztésére fókuszál, hiszen nem csak a havi kötvényvásárlások maradtak velünk, de a kamatpálya jövőbeli alakulására vonatkozó iránymutatás is ebbe az irányba mutat. A jegybankárók később várják az első kamatemelést, mint a megelőzó bizottsági ülés idején, ráadásul – véleményük szerint – jóval tovább maradhat az alacsony alapkamat, mintsem azt a derivatív eszközök az elmúlt időszakban árazták.

Komoly állásfoglalás volt ezt a FED részéről, ezért nem is csodálkozhat senki sem azon, hogy felrobbantak a piacok.

Mit jelent mindez a jövőre nézve? A mai hihetetlen optimizmus túlzónak bizonyulhat elsőre (mindent megvettek szinte, ami elérhető volt), ezt követően azonban jöhetnek a másodkörös hatások. Nagyobb lehetőségek mutakoznak a kötvénypiacokon, mint a részvények tekintetében, de persze inkább szelektíven. A pozicionáltság kisebb az előbbi eszközosztályban, ráadásul az extrém pesszimizmus is a kötvényeket sújtotta az elmúlt hónapokban.

Nagy kérdés, hogy a feltörekvő piaci kötvényalapokból 16 hete kiáramló portfóliótőke tud -e stabilizálódni, meg tud -e fordulni; ez lehet az egyik legfontosabb változó hazánk esetében is. Minden esetre a rövid távú visszatekintő hozamok jól fognak kinézni, az elkölthető készpénzállomány relatíve magas, a feltörekvő devizák erősődése és az esetleges visszajövő tőke pedig olyan egymásra ható, öngerjesztő folyamatot indukálhat, amivel visszatérhet az a “kötvényvilág”, amit az elmúlt években tapasztaltunk – egy időre…

Szerző: Németh Gábor

Forrás:

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.