BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Óvatosság indokolt a részvénypiacokon

Óvatosság indokolt a részvénypiacokon


SAJTÓKÖZLEMÉNY
2016. április

Számos kritérium alapján kiválasztott, nagy globális alapkezelők által gondozott alapokból összeállított terméket indított útjára az Aegon Alapkezelő Aegon Prémium Esernyőalap néven. A pénzügyi szolgáltató szakértői szerint a következő időszakban – leginkább a magas árazás miatt – óvatosság indokolt a részvénypiacokon.

Kilenc globális alapkezelő legjobb befektetési alapjaiból hozott létre esernyőalapot az Aegon Alapkezelő, három – a kockázati szint, időtáv és típus szerint eltérő – részalappal – hangzott el az Aegon Prémium múlt heti Ügyfélklub rendezvényén.

„Megpróbáltuk leképezni azt, amit az elmúlt tíz évben csináltunk” – mondta az alap elindítása kapcsán Pálfi György, az Aegon Magyarország Alapkezelő Zrt. portfólió menedzsere. Ennek megfelelően – tette hozzá – a kilenc globális alapkezelő 5300 alapjából választották ki az érintett alapokat, objektív és szubjektív kritériumok, illetve régiók és eszközosztályok alapján. A kiválasztás során alkalmazták az Aegon Asset Management által használt, úgynevezett Quadrant modellt, amely a makrogazdasági környezet, az árazás, a piaci hangulat és a technikai elemzés elemeinek összevetésével határozza meg az adott eszközosztály, régió súlyát az alapban. A Screening modellnél pedig – amelyet szintén az Aegon Asset Management alkalmaz a kiválasztásnál – objektív, múltbeli árfolyamokon alapuló elemzést végeznek, hozam- és kockázati mutatók összevetésével. Nagyon fontos ugyanakkor – emelte ki Pálfi György -, hogy az objektív szűrésnél nem csak a múltbéli hozam számít, bár az is kétségtelenül az egyik fontos mérőszáma egy alap teljesítményének.

A szubjektív kritériumok meghatározásánál segíthet a döntésben az aktív kapcsolattartás az alapkezelőkkel, döntéstámogató anyagok lekérése, illetve az intézményi háttér vizsgálata is.

Mindezek alapján „shortlist” készül a portfólióba bevonandó potenciális alapokból, amely több mint 40 konstrukciót jelent: a listát ugyanakkor folyamatosan monitorozzák, szükség esetén felülvizsgálják, amelynek alapján elmondható, hogy egy aktívan kezelt portfólióról van szó.

A részvény eszközosztállyal ugyanakkor – emelte ki Pálfi György – a jelenlegi, magasan árazott környezetben óvatosabbnak, visszafogottabbnak kell lenni a mostani körülmények között, és érdemes más, több lehetőséggel kecsegtető terület – például az abszolút hozamú alapok – felé fordulni. Ezzel magyarázható az is, hogy bár a Dynamic részalap 30 százalékos részvényalap-kitettséget enged, most csak 12,5 százalék az arány, az Everestnél pedig 60 helyett 48 százalék.

Omaisz Réka, az Aegon Alapkezelő részvény portfólió menedzsere a három részalap összetételéről elmondta: az Expert nevű, abszolút hozamú konstrukciót viszonylag alacsonyabb kockázati szintet vállaló, rövid időtávban gondolkodó ügyfeleknek ajánlják, míg az ennél magasabb kockázatú Dynamic vegyes alap közepes – legalább két éves – időtávra ajánlott. A legmagasabb kockázati szintet az Everest vegyes alap képviseli, amelyet szintén hosszú távú befektetésben gondolkodó ügyfeleknek ajánl a pénzügyi szolgáltató.

Pálfi György hangsúlyozta: a stabil tulajdonosi háttér adott a kellően aktív és sikeres portfólió-kezeléshez, hiszen az Aegon Asset Management mára kitört a biztosítói vagyonkezelői státuszból, és egyikévé vált a globális érdekeltségekkel rendelkező nagy szereplőknek. Ezt alátámasztja, hogy mára globálisan 200 portfólió menedzsert foglalkoztat, emellett 346 milliárd eurós vagyont kezel. Utóbbiból 4 milliárd jut a közép-kelet-európai régióra, amely Magyarországon kívül Lengyelországot, Csehországot, Ukrajnát és Törökországot foglalja magába.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.