BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Most is meg lehet találni a jó befektetési lehetőségeket

Most is meg lehet találni a jó befektetési lehetőségeket

Sajtóközlemény
2016. június

Tartósnak ígérkezik a nagy kilengésekkel tarkított, ideges hangulat a világ befektetési piacán, így növekszik a jelentősége a kockázatokat és a lehetőségeket jól felismerő, aktív vagyonkezelésnek – mondta az AEGON Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ercsey Szabolcs, a Franklin Templeton Investments délkelet- és kelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója. Hozzátette: a részvénypiacokon idén a feltörekvő ázsiai piacok lehetnek vonzók, de a kötvénypiacokon is meg lehet találni a kedvező lehetőségeket.

Az egész évben kitarthat az ideges hangulat a piacokon, amely hullámvasút-szerű mozgásokkal jár együtt – jelentette ki az AEGON Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ercsey Szabolcs, a Franklin Templeton Investments délkelet- és kelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója. A befektetők jelentős része ugyanakkor – tette hozzá – valamilyen befektetési formát előnyben részesít a többiekkel szemben: például akad, aki leginkább kötvényekben szeret gondolkodni, vagy éppen a hazai részvényekre koncentrál.

A volatilis piaci környezet ugyanakkor nagyobb nyitottságot követel meg a befektetőktől, hiszen ilyenkor meg kell találni a kockázatoknak és a lehetőségeknek azt a közös halmazát, amely a bizonytalanság közepette is jó hozamot eredményezhet: vagyis szemezgetni kell a jó lehetőségek közül, és portfóliót kell építeni, kellő mértékben megosztva ezzel a kockázatokat.

Ami a részvénypiacot illeti, annak a súlyozása globálisan semleges a Franklin Templeton szakértői szerint, ám az egyes régiók között mutatkoznak különbségek. A legnagyobb lehetőségeket a fejlődő Ázsia piacai – különösen Kína – jelentik, amelyek felülsúlyozáson szerepelnek a Franklin Templetonnál. Ennek kapcsán Ercsey Szabolcs emlékeztetett arra: Kína kapcsán mindenki a növekedés lassulásáról beszél, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jelenlegi, 6-7 százalék környéki gazdasági növekedés volumenében nagyobb, mint az öt évvel ezelőtti tíz százalék feletti, hiszen a bázis már jóval nagyobb. Ráadásul a termelő ágazatok mellett egyre nagyobb szerep jut Kínában is a szolgáltatásoknak és a fogyasztásnak, ami arra utal, hogy a bővülés hosszabb távon is fenntartható lesz. Kínán kívül még India és Vietnám is vonzó célpont lehet.

A Franklin Templeton ugyanakkor alulsúlyozásra ajánlja Japánt és a latin-amerikai régiót: utóbbit azért, mert az ott jelen lévő egyensúlytalanságokat feltehetően a nagy világversenyek sem tudják ellensúlyozni, sőt, az sem kizárt, hogy romlik a helyzet.

Ami pedig Európát illeti: a brit uniós kilépés (Brexit) amellett, hogy 10-15 százalékos visszaesést hoz a font árfolyamában, és a kockázatosabb eszközök felé tereli a befektetőket, hosszabb távon további repedéseket okozhat az EU falán, amely semmiképp sem kedvező fejlemény.

A kötvénypiacon – hangsúlyozta a szakértő – aktív vagyonkezeléssel a jelenlegi környezetben is komoly hozamokat lehet elérni, a kamatjövedelmen, a tőkefelértékelődésen és a devizaárfolyamok mozgásán keresztül is. A Franklin Templeton két aktívan menedzselt részalapja – a Templeton Global Bond és Templeton Global Total Return – is a globális kötvénypiacok bővülő lehetőségeit igyekszik megragadni, és a változó piaci körülmények között is stabil, hosszú távú, és kockázathoz igazított hozamot elérni.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.