BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Lehet még jó hozamot elérni a tőkepiacon

Lehet még jó hozamot elérni a tőkepiacon


SAJTÓKÖZLEMÉNY
2016. szeptember

Megfelelő befektetési stratégiával a jelenlegi környezetben is lehet jó hozamot elérni a tőkepiacon – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: a Brexit nyomán nem várható globális összeomlás, a jó hozam érdekében ugyanakkor diverzifikálni kell.

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére most is lehet jó befektetési lehetőségeket találni a világ tőkepiacán, és a brit uniós kilépés sem vezet globális összeomláshoz – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. Emlékeztetett arra: 2008 óta a központi bankok támogatásából él a világ tőkepiaca. Biztató ugyanakkor, hogy a folyamatok jó irányba haladnak, még ha lassú és rögös is lesz a jelenlegi helyzetből kivezető út.

Az alacsony kamatkörnyezet közepette is lehet olyan eszközosztályokat találni – hangsúlyozta Ocsenás Zoltán -, amelyek jól teljesítenek: júliusban például (amikor a Brexit-szavazás már megtörtént) a nyersolaj ára 17 százalékkal esett, ugyanakkor a brazil részvénypiacon 12,5 százalékos emelkedés történt. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a piac képe merőben mást mutat, mint akár néhány évvel ezelőtt is, de odafigyeléssel meg lehet találni a jó lehetőségeket a volatilis környezetben is. Ráadásul – tette hozzá – az olaj árfolyama ugyan júliusban komoly mértékben esett, néhány hét alatt gyakorlatilag ledolgozta a Brexit után bekövetkezett nagy zuhanást.

A Brexit nyomán – jelentette ki az üzletfejlesztési igazgató – nem kell globális összeomlásra számítani a tőkepiacon, viszont a diverzifikáció továbbra is indokolt. A Brexit hatásaként az Allianz Global Investors számításai szerint 0,2 százalékos visszaesésre lehet számítani idén a globális gazdasági növekedésben, miközben az eurózóna teljesítménye 0,4, a brit gazdaságé pedig 1 százalékkal csökkenhet. Az infláció ugyanakkor az olaj árának várható felpattanása miatt növekszik majd valamelyest: így erre az évre az USA-ban 1,2, Nagy-Britanniában 0,6, az eurózónában pedig 0,1 százalékos fogyasztói ár-növekedéssel számolnak a vagyonkezelő szakértői.

Ami az egyes térségekkel kapcsolatos várakozásokat illeti, Ocsenás Zoltán szerint az USA megítélése inkább semleges vagy pozitív. Itt persze lehet hatása az elnökválasztás eredményének: az előzetes felmérések azt mutatják, hogy Amerika piaci megítélését – illetve a növekedési kilátásokat – Trump győzelme inkább rontaná, míg Clintoné inkább javítaná. Európában ugyanakkor számos körülmény látszik, ami befolyásolhatja a tőkepiacok teljesítményét: ilyen például a nem teljesítő hitelek problémája Olaszországban, a politikai kockázatok vagy éppen a bevándorlás kérdése.

A piacokon ugyanakkor az Allianz Global Investors szerint továbbra is kitart a likviditásbőség, miközben Japánban és az eurózónában kell további élénkítő lépésekre számítani. Ennek megfelelően az alacsony kötvényhozamok is fennmaradnak – figyelemre méltó, hogy az eurózónában kibocsátott államkötvények felének már negatív a hozama. Az európai részvénypiacok ugyanakkor az elmúlt időszak jó teljesítménye mellett is vonzók maradnak, hiszen az alacsony hozamkörnyezetben a befektetők magasabb árszinteknél is hajlandók beszállni.

A Magyarországon is forgalmazott Allianz Europe Equity Growth alap – hangsúlyozta Ocsenás Zoltán –: részletes elemzésen alapuló részvénykiválasztást végez, úgy, hogy globálisan jelen lévő, de európai székhelyű vállalatok részvényeibe fektet, jellemzően 3-5 éves távra. A stratégia sikerességét bizonyítja, hogy 2003 májusa és 2016 júliusa között az Allianz portfóliója 13,82 százalékos, átlagos éves hozamot ért el, szemben a benchmarknak számító 7,5 százalékkal és az MSCI Europe index 6,93 százalékával.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.