BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Függő játszma: váltsunk, ha kell…

Ne váljunk rabjává egyik befektetésünknek sem, és ne essünk kétségbe, ha átmeneti visszaeséssel szembesülünk valamelyik piacon – többek között ezt tanácsolta az Aegon Prémium ügyfeleinek a Fidelity International kelet-közép-európai értékesítési vezetője. Az eseményen Al-Hilal István rendkívül optimista befektetői hangulatról számolt be, miközben visszatért az infláció és egyre több vállalatnál számítanak emelkedő bérköltségekre.

Egyre több elemző és magánbefektető vizsgálja intenzív érdeklődéssel, hogy mikor jöhet el annak a felívelő szakasznak a vége, amely a 2008-as gazdasági visszaesés enyhülése óta tart a részvény- és pénzpiacokon. Ennek azonban egyelőre semmi jele – szögezte le ki Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai értékesítési vezetője az Aegon Prémium Ügyfélklub rendezvénysorozatának legutóbbi előadásán.

A Fidelity évente teszi közzé elemzői felmérésének eredményeit, amelyek a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokat tartalmazzák. A 2017 végi fordulóban ezúttal az alapkezelő több mint 160 szakembere nyilatkozott arról, hogy az egyes piacokon – hat régióban és tíz szektorban – működő vállalatok vezetői mit gondolnak, milyen hangulatban és félelmekkel vágnak neki a következő hónapoknak. Mint kiderült, a globális hangulati index ötéves csúcsra ért: 10-es skálán az összesített pontszám 6,6 lett a megelőző évi 6 után.
A hangulat minden régióban javult, Japántól Európán és az Egyesült Államokon át Kínáig. Ugyanez mondható el akkor is, ha a gazdasági szektorokat vizsgáljuk. A derűlátás leginkább az energetikára, a technológiai szektorra, a fogyasztási cikkek piacára és az alapanyaggyártásra volt jellemző. A vállalati várakozások szerint tovább javul a tőkemegtérülés, mégpedig elsősorban a kereslet felfutásának köszönhetően. Szintén optimisták a cégvezetők az osztalékok növekedésével kapcsolatban, szektortól függetlenül, főként az energetikában. „Ismét visszatért a globális tőkeberuházási kedv is, különösen Kínában, ami például új gépsorok beszerzése révén hatékonyságnövekedéshez, és a hozamok további növekedéséhez vezethet” – hívta fel a figyelmet Al-Hilal István, aki arról is beszámolt: immár kevesebb vállalatvezető fél a kínai mélyrepüléstől, mint az előző felmérés idején.

Az infláció emelkedésével az erőforrások költsége nő. Miközben a korábbi elemzésben csak az elemzők fele mondta, hogy az általa figyelt szektorban visszatér az infláció, a mostaniban már kétharmaduk vélte így. Ez ugyanakkor egyelőre nem jelent majd problémát, mert a költségnövekedést a vállalatok át tudják hárítani a fogyasztókra. A cégek 65 százaléka mérsékelt, további 7 százalékuk pedig jelentős növekedésre számít a bérköltségekben a következő évben, ami óriási szám. A vállalatok több mint háromnegyede azonban ezt szintén át tudja majd hárítani a fogyasztókra áremeléssel, így ez a hatás szintén kezelhető.
Az elemzők többsége szerint várhatóan nem romlanak a vállalati mérlegek sem. Mindössze Latin-Amerikával, valamint az energetikai és a telekommunikációs szektorral kapcsolatban merültek fel ilyen félelmek. A forrásbevonás (azaz a banki hitel, a kötvénykibocsátás) Kína kivételével egyik régióban sem drágul, a csődráták is stabilak – mind szektorálisan, mind regionálisan.

Al-Hilal István szerint az eladósodottság mértéke sem szabadul el a következő hónapokban, sőt, inkább enyhén csökken. Azok az elemzők pedig, akik szerint az eladósodottság mértéke nőni fog, úgy vélik, a vállalatok ennek hatásaként magasabb osztalékot fizetnek, részvényeket vásárolnak vissza, illetve felvásárlásokba kezdenek, esetleg a cash flow rendbetételére használják a forrásokat – márpedig ezek az értékesítési vezető szerint kivétel nélkül pozitív folyamatok a befektetők szempontjából.
Az egyéni befektetési szempontokra is kitérve Al-Hilal István arra is ráirányította a figyelmet, hogy időről időre kötelező áttekinteni teljes diverzifikált portfóliónk aktuális állapotát, beleértve az ingatlanvagyont, az államkötvényeket, a biztosításokat és a részvénycsomagokat, és hosszú távon értékelni a folyamatokat. „Lehet, hogy két év múlva éppen az a papír fog jól teljesíteni, amely pillanatnyilag rosszul áll. Ne váljunk rabjává egyik befektetésünknek sem, és ne essünk kétségbe, ha átmeneti visszaeséssel szembesülünk valamelyik piacon” – tanácsolta a szakember.

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.