BEJELENTKEZÉS

Kérjük, válassza ki, melyik felületre szeretne bejelentkezni:

Rosszabb növekedési kilátások miatt nem lesz FED kamatemelés 2015-ben? De.


2014-10-03
Loncsák András

A ZIRP (Zero Interest Rate Policy) időszak vége felé közeledünk, ennek ellenére a hozamok újra csökkenésnek indultak szeptember második felében, míg a részvények elkezdtek esni. Mégsem jön el a korábban várt magasabb kamatok – magasabb növekedés ideje, a mostani alacsony kamatok – alacsony növekedés után?

Félnek a befektetők a globális gazdaság lassulásától, folyamatos az idei GDP várakozások csökkentése, és már a 2015-ös növekedési előrejelzések is pesszimistábbak lettek. A FED eltökéltnek tűnik a kamatok emelésének elkezdésével kapcsolatban, míg az amerikai QE3 lassan kifut, ezért a befektetők újra kénytelenek a valós gazdasági hírekre fókuszálni „ami rossz hír a gazdaságnak, az jó hír a piacoknak” időszaka után.

A feltörekvő gazdaságok 2014-es növekedési kilátásai az év elejétől 57 bázisponttal 5,14%-ra romlottak, míg az idei globális bővülés 0,34%-kal alacsonyabb lehet az év elején várthoz képest.

Feltörekvő és globális 2014-es GDP növekedési előrejelzések alakulása


forrás: Bloomberg

Feltörekvő és globális 2015-ös GDP növekedési előrejelzések alakulása


forrás: Bloomberg

Esetleg a lassuló gazdasági növekedés arra készteti majd a FED-et, hogy kitolja a kamatemelés kezdetét? Az alábbi Deutsche Bank-os ábra ezt kapásból cáfolja, hiszen az amerikai munkaerőpiac erős, pl. 14 éve nem volt ilyen kevés az elbocsátások száma. A mai amerikai Nonfarm Payroll jelentősen jobb lett, mint a várt, nagyot pattant rá a dollár. Az amerikai gazdaság köszöni szépen, egyelőre nagyon jól van, de nem lepődnék meg, ha jönnének lassan az aggodalmak az erősödő dollár amerikai vállalati profitokra gyakorolt negatív hatása miatt…


forrás: Deutsche Bank Research

Forrás

Az oldal kizárólag tájékoztatásra szolgál, nem minősül ajánlatnak, illetve felhívásnak befektetésre vagy biztosítási szerződés megkötésére.
Amennyiben több információt szeretne kapni a termékekről, szolgáltatásokról kérjük, keresse bizalommal prémium tanácsadóinkat, vagy írjon a premium.ugyfel@alfa.hu e-mail címre.